Arne Jacobsen

ARNE JACOBSEN
De Deense Arne Jacobsen (1902-1971) ging als architect en als ontwerper door het leven. Vroeger had hij één droom voor ogen: schilder worden. Zijn vader wilde liever dat hij architect zou worden en duwde hem vervolgens die kant op. Zo volgde hij een studie in architectuur in de hoofdstad van Denemarken. Door zijn enorme drive en passie voor architectuur en ontwerpen werden zijn werken al snel bekend. 

BIOGRAFIE
Arne is bekend geworden door zijn functionalistische stijl van ontwerpen en zijn vooruitziende blik. Dat vorm steeds door functie moet worden bepaald zie je duidelijk terug in zijn ontwerpen, zoals bij de stoelen: ‘de mier’, ‘de zwaan’ en ‘het ei.’

Het zijn ontwerpen die uitblinken in elegantie, eenvoud en functionaliteit. Jacobsen staat bekend als modernist en vooral perfectionist. Hij ontwierp niet alleen meubels, maar ook kranen en bestek. 

SAMENWERKINGEN
Arne heeft voor vele merken meubels mogen ontwerpen. Voor Fritz Hansen heeft hij voor een groot deel meubels ontworpen, maar ook voor andere Deense merken als Louis Poulsen, Carl Hanson & Sonn en HOUE heeft hij zijn talent laten zien. De collecties voor deze merken variëren van stoelen tot tafels en van wandlampen tot banken


BEKENDE ONTWERPEN VAN ARNE JACOBSEN

1951 Ant Chair (de Mier)
Jacobsen heeft zich bij het ontwerpen van deze stoel laten inspireren door de minimalistische ontwerpen van Charles Eames. Zo kocht hij een exemplaar van een van de triplex stoelen van Eames en bestudeerde hij deze in zijn eigen ontwerp studio. Hieruit is de beroemde stoel met drie poten, ‘de mier’ ontstaan. Het interessante aan deze stoel zijn de simpele elementen waaruit hij is opgebouwd. Slechts drie poten van staal en een gebogen element van triplex vormen de stoel.  De vorm van de stoel doet denken aan een mier die zichzelf opricht. Aanvankelijk had de stoel plastic poten, dit was echter geen succes. Daarom is men later metaal voor het onderstel gaan gebruiken. Dit ontwerp werd veel beter ontvangen.  De Ant Chair van Arne Jacobsen is nog steeds bijzonder populair.

1958 Swan (de Zwaan)
Het ei, een loungestoel die door de unieke, omhullende vorm het idee van privacy creëert.
Deze elegante lounge stoel heeft Arne Jacobsen ontworpen voor de lobby van het Royal Hotel in Kopenhagen. Jacobsen ontwierp niet alleen het meubilair voor het hotel, maar ook tal van andere elementen.  De stoel, die louter uit gebogen lijnen bestaat heeft de elegantie van een zwaan en is toch uiterst functioneel.  Jacobsen was een natuurliefhebber en heeft zich hierdoor bij zijn ontwerpen sterk laten inspireren.  De Swan is verkrijgbaar in verschillende bekledingen waaronder leer en canvas. De voet is gemaakt van aluminium en geborsteld staal. 

1958 the Egg Chair (het ei)
Net als de ‘swan’ ontwierp Arne Jacobsen deze comfortabele lounge stoel voor het Deense Royal Hotel. Bezoekers konden heerlijk ontspannen in deze functionele, doch comfortabele fauteuil.  De stoel is gemaakt van hoogwaardige synthetische materialen, waaronder een zachte foamsoort voor de zitschaal. De voet is gemaakt van aluminium en staal.  De Egg Chair is inmiddels een klassieker en nog steeds in veel afwerkingen te verkrijgen. 

Van 1956-1965 is Arne hoogleraar aan de ‘Skolen for Burgkunst’ in Kopenhagen. Het zijn de jaren zestig waarin hij voornamelijk actief is geweest als architect voor diverse grote projecten zoals het ontwerp van St. Catherine’s College in Groot-Brittannië. Arne Jacobsen zal uiteindelijk 69 jaar wordenSHOWROOMMODELLEN
Fritz Hansen
 en Louis Poulsen en de ontwerpen van Arne Jacobsen zijn regelmatig te vinden bij Showroommodellen.nl

Filters
Sort
display