Verner Panton

VERNER PANTON
Verner Panton (1926-1998) staat bekend als een uniek persoon met een bijzonder gevoel voor kleur, vorm, functie en ruimte. 
Panton had een zeer duidelijke visie op zijn werk. Door zijn gebruik van verschillende materialen waren zijn tijdgenoten vaak kritisch over de ‘tijdloosheid’ van zijn ontwerpen. Met zijn sterke geloof in de onbeperkte mogelijkheden van vormgeving kwam hij tot nieuwe theorieën. 
Panton is vooral succesvol geworden met zijn kleurrijke kunststof design. Na meer dan 50 jaar zijn zijn ontwerpen nog steeds brandend actueel. Dit is hét bewijs dat zijn design gemaakt is voor de eeuwigheid: tijdloos en eenvoudig.


BIOGRAFIE
Panton is afkomstig van Gamtofte in Denemarken en is geboren in 1926. Hij studeerde er aan de Technische School van Odense waarna hij zijn opleiding voortzette aan de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen.

Van 1950 tot 1952 werkt hij voor het architectenbureau van Arne Jacobsen om uiteindelijk zijn eigen architecten- en designbureau uit de grond te stampen in 1955. Hij wordt aanvankelijk gekend door zijn op geometrische vormen gebaseerde meubels van het bedrijf 'Plus-linje'. In de volgende jaren ontstaan talloze zitmeubels en lampen.

Panton's voorliefde voor intense kleuren en geometrische modellen komt tot uitdrukking in zijn omvangrijke werken als textieldesigner.


“Het belangrijkste doel van mijn werk is om mensen zo ver te krijgen dat ze hun fantasie gaan gebruiken. De meeste mensen brengen hun leven door in saaie, grijs-beige conformiteit en zijn doodsbang om kleuren te gebruiken. Door te experimenteren met verlichting, kleuren, textiel en meubels en door de nieuwste technieken te gebruiken, probeer ik andere mogelijkheden te laten zien, om mensen te stimuleren om hun verbeelding te gebruiken en te zorgen dat hun omgeving spannender wordt.” - Verner Panton.

VITRA
Begin jaren '60 start de samenwerking tussen Panton en Vitra. Samen met Vitra ontwikkelt hij zijn bekendste ontwerp, de in 1967 gepresenteerde Panton-stoel. Dit is tegelijk het eerste in eigen beheer ontwikkelde product van Vitra.

De Panton chair staat vanwege zijn sierlijke vorm ook wel bekend als de S chair. Sommigen zullen de vorm van deze stoel wellicht herkennen. Dit is goed mogelijk, omdat Verner Panton zich bij het ontwerp van deze stoel waarschijnlijk heeft laten inspireren op de beroemde Zig Zag stoel van Gerrit Rietveld.

Door dit design meer organische vormen mee te geven en door de stoel in kunststof uit te voeren, is er een geheel nieuw en bijzonder krachtig ontwerp uit ontstaan. Deze designstoel was de eerste stoel die uit één stuk van kunststof werd gemaakt. De Panton chair is in samenwerking met het designlabel Vitra ontwikkeld en geproduceerd. Leuk detail is dat deze stoel van Verner Panton tevens het eerste product was dat door Vitra ontwikkeld is.

In 1998 overlijdt Verner Panton in Kopenhagen. Tegenwoordig illustreren ook de heruitgaven van Panton-ontwerpen bij Vitra.

BEKENDSTE STUKKEN VAN VERNER PANTON
1970 Fauteuil 'Amoebe Highback'
1970 Fauteuil 'Amoebe'
1969 Meubelsculptuur 'Living Tower'
1969 Muur- en plafondlamp 'Ring Lamp'
1963 Bijzettafel/container 'Bar Boy'
1960 Vloerkleed 'Geometri'
1960 Kussen
1960 Hanglamp 'Moon Lamp'
1959/'60 Stoel 'Panton Chair Classic'
1959/'60 Kinderstoel 'Panton Junior'
1959 Stoel 'Heart Cone Chair'
1959 Stoel 'Wire Cone Chair'
1958 Stoel 'Cone Chair'
1958 Opbergtafel 'Cone Table'


SHOWROOMMODELLEN
Vitra en de ontwerpen van Verner Panton zijn regelmatig te vinden bij Showroommodellen.nl