Jan Ermgardt

Biografie

Geboren in1947 en woonachtig in Schondorf am Ammersee, in het zuiden van Duitsland. Opgeleid als binnenhuisarchitect en ontwerpt als sinds de jaren 70 meubels voor verschillende designmerken zoals: Montèl en Leolux.

Na een opleiding timmerwerk studeerde Armgardt binnenhuisarchitectuur en bouwde hij zijn vaardigheden verder uit met tal van stages in vakgebieden zoals stoffering, metaalbewerking en later mandenmakerij. In de jaren zeventig richtte hij verschillende bedrijven op voor de directe verkoop van meubelen. Zijn ontwerpen zijn al onderscheiden met talrijke prijzen en maken Jan Armgardt tot een van de meest succesvolle en bekende ontwerpers in Duitsland.
Armgardt werkt in Schondorf (Ammersee) en is professor aan de Aachen University of Applied Sciences.


Ontwerpen

Hij vindt het immoreel om een meubel na enkele jaren weg te gooien omdat het versleten is of ouderwets. Armgardt streeft daarom naar duurzaamheid en experimenteert met materialen. Papier is naar zijn mening het materiaal van de toekomst. Jan Armgardt ontwerpt voor Leolux sinds 1974. Veel van zijn creaties blijken tijdloos. Denk aan:

Tango

Volare

Papageno


Volgens Ermgardt is een ontwerp pas geslaagd wanneer je rekening houdt met vier zaken:
Rationaliteit (waarom is het product noodzakelijk), functionaliteit (wat moet het doen), schoonheid (is het van deze tijd) en moraliteit: hoe duurzaam is het? "Als iets op al deze fronten positief scoort, heb je het perfecte ontwerp te pakken."
Ecologie is misschien wel het belangrijkste thema van designer Jan Armgardt. Het is belangrijk dat meubelen lang kunnen meegaan. Designers hebben de plicht meubelen te ontwerpen van goede kwaliteit, in materiaal, maar ook in vormgeving. Sterker nog: Jan Armgardt vindt het immoreel een meubel te ontwerpen dat na een paar jaar moet worden weggegooid, ofwel omdat het versleten is, dan wel omdat het ouderwets is.

Showroommodellen van Jan Ermgardt

Leolux, Montèl en de ontwerpen van Jan Ermgardt zijn regelmatig te vinden bij Showroommodellen.nl

Filters
Sorteren